AUTOMOBILIZAM I MOTORSPORT U NIZOZEMSKOJ

Utrke možda nisu prva stvar koja vam padne na pamet kada vidite nizozemsku zastavu, ali su svakako jedan od zaštitnih znakova Nizozemske. Adrenalinsko natjecanje ide ruku pod ruku sa strastvenom prirodom Nizozemaca, pa nije tajna da je automobilizam među njima prilično popularan. Tokom svoje duge i bogate povijesti Nizozemska je proizvela veliki broj talentiranih vozača i uspješnih timova koji su ostavili svoj trag u svijetu automobilizma.

Ljubitelji utrka vjerojatno su već čuli za poznate nizozemske vozače Maxa Verstappena i njegovog oca Josa Verstappena, ili za legendarnu stazu Zandvoort, ali u ovom ćemo članku pokriti i neke manje poznate, ali jednako zanimljive činjenice o automobilizmu i motosportu u Nizozemskoj.

AUTOMOBILIZAM I NJEGOVI POČETCI, ZANDVOORT, VELIKA NAGRADA NIZOZEMSKE

Čini se da su automobilizam i utrke bili oduvijek u krvi Nizozemcima. Mislite li da je ova izjava prenapuhana? Pa, proteklih 8 uzastopnih desetljeća Nizozemska je imala barem jednog aktivnog vozača koji se natjecao u Formuli 1. Da, proteklih 8 cijelih desetljeća!

Među obožavateljima automobilističkih utrka rašireno je mišljenje da je Formula 1 sami vrh automobilizma i motorsport natjecanja. Iako je prvo službeno Svjetsko prvenstvo u Formuli 1 održano 1950. godine, Nizozemska ga je prvi put ugostila 1955. godine na legendarnoj stazi Zandvoort.

Ta staza jedna je od klasičnih staza ne samo nizozemskog automobilizma već i cijele Formule 1. Koristi se za utrke od 1930-ih godina od strane lokalaca koji su tražili uzbuđenje i izazove na ulicama ovog primorskog grada zapadno od Amsterdama.

Do sada, staza je ugostila ukupno 32 utrke u povijesti Formule 1 i bila je poprište nevjerojatnih vožnji čuvenih vozača poput Grahama Hilla, Jackieja Stewarta i Jacka Brabhama.

Nažalost, ova staza je također svjedočila mnogim nesrećama, što je dovelo do prekida koji je trajao punih 36 godina. Od tada je staza prošla kroz mnoge modifikacije, a sigurnost je znatno poboljšana. S porastom popularnosti u Nizozemskoj, Zandvoort je ponovno dio kalendara Formule 1 do 2025. godine.

Unatoč tome, Velika Nagrada Nizozemske je događaj koji spaja ljude iz cijele zemlje, a njihovi navijači postavljaju ton za cijeli vikend utrka. Možete samo zamisliti kako je kada čak i Toto Wolff, voditelj momčadi Mercedes AMG Formula 1, tvrdi u intervjuu: “Postavili ste standard angažmana navijača za sve organizatore utrka širom svijeta”.

Dutch F1 fans

NARANČASTA ARMADA

Za Nizozemce je motorsport više od obične utrke – to je povijesni događaj i festival za sve generacije. ‘Oranje Army’ (narančasta armada na hrvatskom) kako vole nazivati sebe, jedna je od najvatrenijih navijačkih skupina u svijetu motorsporta. Možete već pretpostaviti da je narančasta nacionalna boja Nizozemske. Simbolički je nose na svim sportskim događajima, a zbog vatrenog navijanja su dobili naziv ‘narančasta armada’.

Njihova grupa broji desetke tisuća vjernih navijača na svakoj utrci Velike Nagrade Nizozemske, a poznati su po stvaranju zabavne atmosfere. Nizozemski navijači također su poznati po svojoj kreativnosti kada se radi o podržavanju svojih omiljenih vozača. Čak su posvetili pjesmu svom omiljenom vozaču Maxu Verstappenu nazivajući je ‘Super Max’.

ZEMLJA POZNATA PO VELIKANIMA AUTOMOBILIZMA

Nedavni uspon Maxa Verstappena pridonio je rastu popularnosti sporta u Nizozemskoj. ‘Mad Max’, ‘Super Max’, ‘Leteći Nizozemac’ samo su neki od nadimaka koje su mu navijači nadjenuli tijekom godina. Pod vodstvom svog oca, u dobi od 17 godina postao je najmlađi vozač koji se ikada pridružio natjecanju Formule 1.

Poznat po besprijekornoj i hrabroj vožnji, uvijek gura svoje granice na stazi i ne boji se sukoba, čak ni izvan staze. Iako je pokazao više karaktera u svojim ranim danima, od tada je napredovao i njegova zrelost raste sa svakom sezonom. Ako ništa drugo, njegove dvije uzastopne naslovne vozačke titule pružaju tvrdi dokaz za to.

Osim njega, postoje i drugi vozači koji su vrijedni pomena. Jedan od njih je definitivno njegov otac, Jos Verstappen. Natjecao se u Formuli 1 od 1994. do 2003. godine i utrkivao se rame uz rame s nekim od najvećih imena automobilizma kao što su, između ostalih, Michael Schumacher, Damon Hill i Mika Häkkinen.

Trenutno, osim Maxa, nekoliko nizozemskih vozača sudjeluje u i Formuli 1, Formuli E ili IndyCar utrkama: Nyck de Vries, Robin Frijns, Rinus Veekay.

Nizozemska je također iznjedrila mnoga velika imena koja su učinila motorsport uzbudljivim za gledanje, a neki također vrijedni spomena su i: Jan Lammers, Christijan Albers i Gijs Van Lennep (osvojio je utrku 24 sata Le Mansa dva puta).

Ako mislite da je utrkivanje samo za muškarce, ne biste mogli biti više u krivu, jer postoje i neke dame koje se profesionalno natječu u utrkama jednosjeda i drugim oblicima automobilizma. Beitske Visser, Indy Dontje, Shirley van der Lof i Milou Mets neke su od njih, na primjer.

MOTOGP I NIZOZEMSKI MOTORSPORT: KULTNA TT STAZA ASSEN I KIRURŠKI PRECIZNA VOŽNJA

Ako se Formula 1 smatra vrhuncem utrkivanja, onda je utrkivanje supermotocikala definitivno ono koje zahtijeva najviše hrabrosti u utrkivačkom svijetu. MotoGP je drugi najpopularniji oblik motorsporta u Nizozemskoj. Popularnost sporta može se pripisati brojnim čimbenicima, uključujući dugogodišnju povijest automobilizma u zemlji, uspjeh nizozemskih vozača u sportu i prisutnost TT Staze Assen.

Poznata kao brza staza, s mješavinom oštrih zavoja i tehničkih dijelova, TT Staza Assen je jedna od najčuvenijih i najzahtjevnijih staza na kalendaru MotoGP-a. Zbog toga je mnogi vozači svrstavaju među omiljenim lokacijama za natjecanje. Ova staza također ima dugu i bogatu povijest, jer je domaćin nizozemskog TT-a od 1925. godine. To je čini i jednom od najstarijih staza na kalendaru MotoGP-a. Ako ste obožavatelj supermotocikala, prisustvovanje nizozemskom TT-u je događaj koji se ne smije propustiti. S bogatom poviješću i izazovnom stazom, nije čudo da se TT Circuit Assen naziva još i “Katedrala” motociklističkih utrka.

motoGP rider

OSTALI POZNATI DOGAĐAJI IZ SVIJETA AUTOMOBILIZMA I MOTO SPORTA U NIZOZEMSKOJ

Nizozemska je vrlo raznolika kada se radi o automobilizmu. Ako želite nešto drugačije, postoje zanimljivi događaji izvan onih koje smo spomenuli. Bez obzira na to jeste li obožavatelj automobilizma ili tražite čisti adrenalin, definitivno ćete uživati ako posjetitite ove atipične utrke.

  • Gamma Racing Day: Gamma Racing Day je automobilistički događaj koji se održava na TT Stazi Assen. Na događaju se održavaju različite kategorije utrka, uključujući tour car utrke(modificirani cestovni automobili), sportske automobile i motocikle. Također uključuje demonstracije povijesnih trkaćih automobila i drugih posebnih vozila.
  • ADAC GT Masters Zandvoort: ADAC GT Masters Zandvoort je utrka sportskih automobila koja se održava na stazi u Zandvoortu. Događaj je dio ADAC GT Masters prvenstva i uključuje neke od najmoćnijih i najnaprednijih sportskih automobila na svijetu.
  • Pinksterraces: Pinksterraces je automobilistički događaj koji se održava na stazi Circuit Park u Zandvoortu tijekom produženog vikenda Praznika Pedesetnice. Događaj uključuje razne kategorije utrka, uključujući touring automobile, GT automobile i prototipove. Pinksterraces se održava godišnje od 1949. godine i jedan je od najstarijih i najprestižnijih automobilističkih događaja u Nizozemskoj.
Vintage F1 car

ZAKLJUČAK

Automobilistička kultura je čvrsto je povezana s nizozemskim kulturnim identitetom, a njihova strast za sportom nadilazi utrke. Zemlja ima mnogo uspješnih vozača, a najpoznatija staza u Zandvoortu svjedočila je nekoliko veličanstvenih vožnji tijekom desetljeća utrkivanja.

Za Nizozemce, događaji u motorsportu su više od toga. To je vrijeme kada se svi oblače u istu boju i pridružuju veseloj narančastoj skupini. Za one koji traže nešto malo drugačije, uvijek postoji prilika za istraživanje drugih vrsta događaja u motorsportu u zemlji. Sve u svemu, ako volite utrke, motorsport i automobilizam općenito, Nizozemska je definitivno prava zemlja za vas.

Tražite posao u Nizozemskoj? Pogledajte naše dostupne poslove i prijavite se sada.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland