MINIMALAN BROJ GODINA RADA POTREBAN DA SE OSTVARI AOW MIROVINA U NIZOZEMSKOJ

Nizozemska je popularna destinacija za iseljenike zbog boljeg životnog standarda, progresivnih društvenih politika i izvrsnog zdravstvenog sustava. Jedna od prednosti života i rada u Nizozemskoj je dostupnost AOW mirovine, koja je u stvari državna mirovina i ona pruža osnovne prihode osobama koje su dosegnule dob za umirovljenje. U ovom blogu ćemo raspravljati o tome koliko dugo osoba treba raditi u Nizozemskoj da bi bila kvalificirana za AOW umirovljenje kao i koja je visina mirovine.

UVJETI ZA AOW MIROVINU

Da bi bili kvalificirani za AOW mirovinu, inozemni stanovnik mora živjeti ili raditi u Nizozemskoj određeni broj godina. Taj broj također ovisi i o dobi. Ako je osoba dosegnula dob od 66 godina i 4 mjeseca (2023. godina), kvalificiran je za AOW mirovinu ako je živio ili radio u Nizozemskoj barem jednu godinu. Ako je osoba mlađa od 66 godina i 4 mjeseca, broj potrebnih godina se onda povećava.

Za ekspate koji su dostigli dob od 50 godina ili više, minimalni zahtjev je 10 godina. To znači da moraju živjeti ili raditi u Nizozemskoj najmanje 10 godina da bi se kvalificirali za AOW mirovinu.

Za ekspate koji su mlađi od 50 godina, zahtjev je nešto stroži. Da bi se kvalificirali za AOW mirovinu, moraju živjeti ili raditi u Nizozemskoj najmanje 50% vremena između dobi od 15 godina i dobi u kojoj postaju kvalificirani za AOW mirovinu.

Važno je napomenuti da postoje neka iznimke od ovih zahtjeva. Na primjer, ako ekspat ima partnera koji je kvalificiran za AOW mirovinu, mogu biti kvalificirani za djelomično umirovljenje čak i ako ne ispunjavaju minimalne zahtjeve sami. Također, postoje neke okolnosti u kojima ekspat može računati periode provedene izvan Nizozemske u svrhu stjecanja prava na AOW mirovinu.

A picture of Amsterdam canals

IZNOS AOW MIROVINE

Od 2023. godine, maksimalna AOW mirovina za samca iznosi €1.267,08 mjesečno, dok maksimalna za par iznosi €1.719,37 mjesečno. Ti iznosi se mogu prilagođavati svake godine na temelju promjena u životnim troškovima.

Važno je napomenuti da je ovo osnovni prihod i možda neće biti dovoljan za pokrivanje svih troškova ekspata tijekom umirovljenja. Stoga se preporučuje da ekspati također štede za mirovinu putem drugih sredstava, poput privatnih mirovinskih planova ili ulaganja.

ZAKLJUČAK

U zaključku, AOW mirovina predstavlja ključnu sigurnosnu mrežu za umirovljenje ekspata koji žive i rade u Nizozemskoj, pri čemu se minimalni broj godina potrebnih za kvalifikaciju razlikuje ovisno o dobi i individualnim okolnostima. Osobe starije od 50 godina moraju imati najmanje 10 godina prebivališta ili rada u Nizozemskoj, dok osobe mlađe od 50 godina moraju imati najmanje 50% prebivališta ili rada između dobi od 15 godina i dobi u kojoj postaju kvalificirane za mirovinu.

Trenutno, iznos AOW mirovine iznosi €1.236,05 mjesečno za samce i €842,31 mjesečno za one koji su u braku ili imaju registriranog partnera. Stoga, to je važna razmatranja za sve one koji planiraju umirovljenje u Nizozemskoj.

Two old couples laughing together

Tražite posao u Nizozemskoj? Pogledajte naše dostupne poslove i prijavite se sada.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland