NIZOZEMSKI MIROVINSKI SUSTAV

Nizozemska ima dobro uspostavljeni mirovinski sustav koji osigurava financijsku sigurnost svojim građanima u godinama umirovljenja. Mirovinski sustav u Nizozemskoj podijeljen je u tri stupa, pri čemu svaki stup ima vlastiti cilj i funkciju. Prvi stup je državna mirovina, drugi stup je profesionalna mirovina, a treći stup je privatna mirovina.

Sada ćemo dublje istražiti što je mirovinski sustav u Nizozemskoj i kako funkcionira.

DRŽAVNA MIROVINA (AOW)

Državna mirovina, poznata i kao Algemene Ouderdomswet (AOW), prvi je stup mirovinskog sustava Nizozemske. AOW je osnovna mirovina koja se pruža svim nizozemskim državljanima i stanovnicima koji su dostigli državnu dob za umirovljenje od 66 godina i 4 mjeseca (od 2023. godine). AOW se financira putem sustava “plaćaj dok možeš”, što znači da trenutni radnici plaćaju mirovine trenutnih umirovljenika.

Iznos AOW mirovine koju umirovljenik prima ovisi o broju godina koje je proveo u Nizozemskoj, tako ako je neko proveo cijeli život u Nizozemskoj, primit će punu AOW mirovinu. Ako je umirovljenik kraće vrijeme proveo u Nizozemskoj, onda će primit proporcionalni dio pune AOW mirovine.

Pension
Pension

RADNA MIROVINA

Drugi stup nizozemskog mirovinskog sustava je radna mirovina. Ovo je dopunska mirovina koju poslodavci osiguravaju svojim zaposlenicima. Radna mirovina regulirana je kolektivnim ugovorima o radu (CAO) između poslodavaca i organizacija zaposlenika ili mirovinskih fondova u cijeloj industriji. Profesionalnu mirovinu financiraju i poslodavci i zaposlenici, pri čemu se doprinosi odbijaju od plaća zaposlenika.

Visina radne mirovine koju umirovljenik prima ovisi o plaći i broju godina koje je proveo kod poslodavca. Ova mirovina obično osigurava veći dohodak nakon umirovljenja od AOW mirovine, a također je prilagođena za inflaciju.

PRIVATNA MIROVINA

Treći stup nizozemskog mirovinskog sustava je privatna mirovina. Ovo je dobrovoljna mirovina koju pojedinci mogu sami ostvariti i ona može biti individualna ili grupna. Individualna mirovina je mirovina koju ostvaruje pojedinac, dok grupnu ostvaruje skupina ljudi, primjerice zaposlenici poduzeća.

Privatna mirovina financira se vlastitim doprinosima pojedinca, a iznos privatne mirovine koju umirovljenik prima ovisi o iznosu doprinosa koje je uplatio i povratu ulaganja od tih doprinosa.

Pension
Old people blowing bubbles

ZAKLJUČAK

Mirovinski sustav u Nizozemskoj je dobro uspostavljen sustav koji osigurava financijsku sigurnost svojim građanima nakon što odu u mirovinu. Sustav je podijeljen u tri stupa, pri čemu svaki stup ima svoju svrhu i funkciju. Državna mirovina (AOW) osigurava osnovnu mirovinu svim nizozemskim građanima i stanovnicima koji su dostigli državnu dob za umirovljenje. Radna mirovina je dodatna mirovina koju poslodavci pružaju svojim zaposlenicima, a privatna mirovina je dobrovoljna mirovina koju pojedinci mogu sami ugovoriti.

Tražite posao u Nizozemskoj? Pogledajte naše dostupne poslove i prijavite se sada.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland