POPUNJAVANJE POREZNE PRIJAVE U NIZOZEMSKOJ

Kao stranac koji živi u Nizozemskoj, možda ćete biti obvezni podnijeti poreznu prijavu poreznoj upravi (Belastingdienst na nizozemskom jeziku). To može izgledati kao zastrašujući zadatak, posebno ako niste upoznati s nizozemskim poreznim sustavom. Međutim, uz malo pripreme i vodstva, možete uspješno podnijeti poreznu prijavu i osigurati da se pridržavate nizozemskih poreznih zakona. Evo vodiča korak po korak za podnošenje porezne prijave u Nizozemskoj kao stranac.

1. ODREDITE TREBATE LI PODNIJETI POREZNU PRIJAVU

Nisu svi stranci koji žive u Nizozemskoj obvezni podnijeti poreznu prijavu. Ako zarađujete prihod u Nizozemskoj, općenito ste obvezni podnijeti poreznu prijavu. Međutim, ako primite prihod samo iz inozemstva (kao što je plaća od poslodavca u vašoj zemlji podrijetla), možda vam neće biti potrebno podnijeti nizozemsku poreznu prijavu. Važno je provjeriti s Belastingdienstom ili se posavjetovati s poreznim savjetnikom ili računovođom kako biste odredili vaše specifične porezne obveze.

Income tax
Filling taxes

2. SAKUPITE SVOJE DOKUMENTE

Prije nego što započnete s popunjavanjem porezne prijave, trebat ćete sakupiti sve potrebne dokumente. To uključuje:

 • Vaš godišnji izvještaj o prihodima (jaaropgaaf), koji sažima vaše prihode i poreze koje su zadržali vaš(i) poslodavac(i) u Nizozemskoj.
 • Sve ostale izvještaje o prihodima ili poreznim dokumentima koje ste primili izvan Nizozemske (kao što je od stranog poslodavca ili iznajmljene nekretnine).
 • Detalje o bilo kakvim odbicima ili kreditima za koje možda imate pravo, kao što su kamate na stambeni kredit ili troškovi skrbi za djecu.

3. ISPUNITE OBRAZAC ZA POREZNU PRIJAVU

Obrazac za nizozemsku poreznu prijavu dostupan je na internetu na web stranici Belastingdiensta. Možete ga popuniti online ili preuzeti obrazac u papirnatom obliku da ga ručno popunite. Ako želite popuniti online obrazac, trebat će vam DigiD račun. Ako još uvijek nemate DigiD, možete se prijaviti za njega na web stranici DigiD-a.

Ako niste sigurni u svoje vještine nizozemskog jezika, možete koristiti engleski vodič Belastingdiensta za govornike koji ne govore nizozemski jezik da vam pomogne u navigaciji kroz obrazac. Alternativno, možete se posavjetovati s poreznim savjetnikom ili računovođom koji vam mogu pomoći u ispravnom popunjavanju obrasca.

Online obrazac za poreznu prijavu možete pronaći na web stranici Belastingdiensta.

Evo koraka kako pronaći online obrazac za poreznu prijavu:

 1. Otvorite web stranicu Belastingdiensta: www.belastingdienst.nl
 2. Kliknite na “Inloggen voor Mijn Belastingdienst” u gornjem desnom kutu.
 3. Prijavite se u svoj račun koristeći svoje DigiD podatke za prijavu.
 4. Kada se prijavite, kliknite na “Aangifte inkomstenbelasting doen” što se nalazi pod “Mijn gegevens” na lijevoj strani zaslona.
 5. To će vas odvesti na online obrazac za poreznu prijavu gdje možete popuniti i poslati svoju poreznu prijavu.

Ako vam je potrebna pomoć s online obrascem za poreznu prijavu, možete kontaktirati liniju za podršku Belastingdiensta.

I dok je online prijava poreza preferirana metoda u Nizozemskoj, još uvijek je moguće ručno popuniti poreznu prijavu na papiru.

Belastingdienst nudi porezni obrazac samo na nizozemskom jeziku. Međutim, nude engleski vodič kako bi pomogli ne-nizozemskim govornicima pri popunjavanju obrasca. Vodič možete pronaći na njihovoj web stranici slijedeći ove korake:

 1. Otvorite web stranicu Belastingdiensta: www.belastingdienst.nl
 2. Kliknite na “Forms and brochures” u gornjem izborniku.
 3. Pod odjeljkom “Tax return”, kliknite na “Doing your tax return in the Netherlands – a guide for non-Dutch speakers”.
 4. Vodič će se otvoriti kao PDF, a možete ga spremiti ili ispisati po potrebi.

Vodič pruža korak-po-korak upute za popunjavanje nizozemskog obrasca za prijavu poreza, zajedno s objašnjenjima uobičajenih pojmova i koncepata. Iako će trebati malo dodatnog napora za navigaciju obrasca na nizozemskom uz pomoć vodiča, ne-nizozemski govornici trebali bi moći točno i na vrijeme popuniti svoju prijavu poreza.

Važno je napomenuti da prijava poreza na papiru može trajati dulje za obradu i primiti odgovor od Belastingdienst-a nego prijava online. Dodatno, nećete primiti automatsku potvrdu o primitku kao što biste dobili s online prijavom, stoga je dobra ideja zadržati kopiju vašeg popunjenog obrasca i potrebne dokumentacije za vašu evidenciju.

4. PODNESITE OBRAZAC ZA POREZNU PRIJAVU

Kada ste popunili svoju poreznu prijavu, možete je predati Belastingdienst-u. Ako podnosite svoju prijavu online, primit ćete automatsku potvrdu o primitku od Belastingdienst-a.

Ako podnosite prijavu na papiru, nećete primiti automatsku potvrdu, ali možete pretpostaviti da je Belastingdienst primio vašu prijavu ako ste je poslali prije roka (1. svibnja).

Tax time

5. ČEKAJTE NA ODGOVOR

Nakon što ste podnijeli svoju poreznu prijavu, morat ćete čekati na odgovor od Belastingdienst-a. To može trajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o složenosti vaše prijave i radnom opterećenju poreznih vlasti.

Ako ste podnijeli poreznu prijavu online, primit ćete automatsku potvrdu o primitku od Belastingdienst-a u roku od nekoliko dana nakon podnošenja vaše prijave. Ova potvrda će potvrditi da je vaša prijava primljena i da se obrađuje. Nakon toga, možete očekivati da ćete u roku nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci primiti privremenu procjenu svoje porezne obveze.

Ako ste podnijeli poreznu prijavu ručno na papiru, nećete primiti automatsku potvrdu o primitku, ali možete pretpostaviti da je Belastingdienst primio vašu prijavu ako ste je poslali prije roka. U ovom se slučaju može dulje čekati na odgovor jer se prijave na papiru obrađuju duže.

Ako Belastingdienst ima bilo kakvih pitanja ili nedoumica o vašoj poreznoj prijavi, mogu vas kontaktirati za dodatne informacije ili pojašnjenja. Nakon što vaša prijava bude u potpunosti obrađena, primit ćete konačnu procjenu vaše porezne obveze, koja će ukazivati ​​da li dugujete dodatni porez ili imate pravo na povrat.

Tax

ZAKLJUČAK

Podnošenje porezne prijave kao stranac u Nizozemskoj može na prvi pogled izgledati zastrašujuće, ali uz pripremu i vodstvo, ne mora biti stresan proces. Važno je utvrditi trebate li podnijeti poreznu prijavu na temelju vaših specifičnih okolnosti, uključujući izvor vašeg prihoda i vaš status prebivališta. Nakon što utvrdite da morate podnijeti prijavu, možete prikupiti potrebne dokumente i podnijeti ih online ili na papiru.

Rad s poreznim savjetnikom ili računovođom može biti posebno koristan za strance koji možda nisu upoznati s nizozemskim poreznim zakonima i propisima. Oni vas mogu voditi kroz proces i pomoći vam da identificirate bilo kakve odbitke ili kredite za koje možda imate pravo, što će vam u konačnici uštedjeti novac i osigurati da se pridržavate nizozemskih poreznih zakona.

Tražite posao u Nizozemskoj? Pogledajte naše dostupne poslove i prijavite se u nastavku.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland