POVEĆANJE PLAĆA PREMA KU U NIZOZEMSKOJ U 2023. GODINI

POVEĆANJE PLAĆA PREMA KU U NIZOZEMSKOJ U 2023. GODINI

2023. godine došlo je do značajnog povećanja plaća u Nizozemskoj zahvaljujući KU. U ovom blogu razgovarat ćemo o tome zašto je ovaj rast plaća važan i kako mijenja stvari za ljude koji rade ovdje, bez obzira jesu li iz Nizozemske ili iz neke druge zemlje. Saznajmo više detalja o tome što ovo dodatno novac znači za ljude koji rade u metalnom i tehničkom sektoru te za one koji održavaju promet u pokretu. Vidjet ćemo kako je ovaj rast plaća stvarno utjecao na njihov život i na gospodarstvo u cjelini.

RAZUMIJEVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA

Prije nego što uđemo u pojedinosti o povećanju plaća, dajte nam trenutak da razumijemo što je KU. U Nizozemskoj, KU je pravno obvezujući sporazum pregovaran između organizacija poslodavaca i sindikata. On utvrđuje uvjete zaposlenja za radnike u različitim sektorima, uključujući plaće, radne sate, prava na dopuste i druge pogodnosti.

KU je neodvojiv dio nizozemskog tržišta rada i igra važnu ulogu u osiguravanju fer i konkurentnih uvjeta zaposlenja. Međutim, KU nije isti za sve. Može varirati između različitih sektora i industrija, kao i između specifičnih tvrtki unutar tih sektora. To znači da različiti sektori i tvrtke mogu imati vlastite jedinstvene KU-ove prilagođene svojim specifičnim potrebama i okolnostima. Dakle, ako imate pitanje o plaćama, radnim satima ili drugim povlasticama, morate provjeriti KU koji se primjenjuje u tvrtki u kojoj radite.

People sitting at the table
Inflation sign

POVEĆANJE PLAĆA U 2023. GODINI

U 2023. godini Nizozemska je doživjela značajan porast plaća u različitim sektorima, s posebnim utjecajem na sektore metalurgije i tehnike te industriju prijevoza. Povećanje plaća provedeno je radi rješavanja nekoliko ključnih čimbenika:

  1. Inflacija: U prethodnim godinama Nizozemska, poput mnogih drugih zemalja, suočavala se s inflacijskim pritiscima. Povećanje plaća imalo je za cilj pomoći radnicima da ostanu korak s rastućim životnim troškovima i osigurati očuvanje njihove kupovne moći.

  2. Nedostatak radne snage: Sektori metalurgije i tehnike, posebno, suočavali su se s nedostatkom stručnih radnika. Ponuda konkurentnih plaća smatrala se strategijom za privlačenje i zadržavanje talenta u ovim industrijama.

SEKTORI METALA I TEHNIKE

U sektorima metala i tehnike, povećanje plaća u 2023. godini rezultiralo je prosječnim godišnjim povećanjem plaća od otprilike 3,5% za radnike obuhvaćene Kolektivnim ugovorima o radu. Na primjer, prosječna godišnja plaća vještog zavarivača u ovim sektorima povećala se s 40.000 eura u 2022. na otprilike 41.400 eura u 2023. godini. Ovo povećanje plaća dobro je prihvaćeno među nizozemskim radnicima jer je poboljšalo njihovu financijsku stabilnost i pomoglo kompenzaciju većim troškovima života.

Povećanje plaća u sektorima metala i tehnike također je imalo značajne posljedice za strane radnike koji čine značajan udio radne snage u ovim industrijama.

Mnogi strani radnici dolaze u Nizozemsku u potrazi za boljim mogućnostima zaposlenja, a konkurentne plaće čine zemlju privlačnom odredištem.

Međutim, povećanje plaća također je postavilo izazove za neke strane radnike. Oni koji su već živjeli u Nizozemskoj našli su se u povoljnom položaju jer su im se prihodi povećali. Međutim, novopridošli radnici mogli su se suočiti s većim očekivanjima glede plaća i povećanom konkurencijom za poslove u tim sektorima.

SEKTOR PRIJEVOZA

Sektor prijevoza, uključujući logističke i kamionske tvrtke, također je doživio značajno povećanje plaća u 2023. godini. Prosječno povećanje plaća u ovom sektoru iznosilo je oko 3,2%, a koristili su od toga vozači kamiona na dugim relacijama i radnici u logistici. Na primjer, prosječna godišnja plaća vozača kamiona na dugim relacijama porasla je s 38.000 eura u 2022. na otprilike 39.200 eura u 2023. godini.

I strani radnici u sektoru prijevoza bili su pogođeni povećanjem plaća. Budući da je potražnja za uslugama prijevoza ostala snažna, strani radnici su i dalje nalazili prilike za zapošljavanje u Nizozemskoj. Povećanje plaća smatrano je pozitivnim razvojem za ove radnike, pružajući im konkurentnu naknadu.

A yellow truck on the road
Man grinding metal

ZAKLJUČAK

Povećanje plaća u Nizozemskoj u 2023. godini, regulirano KU, imalo je značajne posljedice za sektore metala i tehnike te industriju prijevoza. Nizozemski radnici u ovim sektorima doživjeli su poboljšanja u svojim prihodima i životnim standardima, pomažući im suočiti se s izazovima inflacije i nedostatka radne snage.

Strani radnici, iako su također imali koristi, suočavali su se s nekim izazovima jer je konkurencija za poslove porasla u Nizozemskoj. Sve u svemu, povećanje plaća istaknulo je važnost KU u održavanju fer uvjeta zapošljavanja i konkurentnosti na nizozemskom tržištu rada.

S konkurentnim plaćama i gostoljubivim radnim okolinama u sektorima poput metalurgije, tehnike i prijevoza, sada je odlično vrijeme da razmotrite pridruživanje nama. Pogledajte našu stranicu s slobodnim radnim mjestima i otkrijte nevjerojatne prilike koje vas čekaju. Vaša sljedeća avantura počinje ovdje!

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland