PROMETNE KAZNE U NIZOZEMSKOJ: IZBJEGAVANJE PROBLEMA NA NIZOZEMSKIM CESTAMA

Nizozemska je poznata po dobro organiziranoj infrastrukturi i važnosti koja se pridaje poštivanju prometnih pravila. Međutim, tijekom vožnje na cestama, svaki vozač može napraviti manje greške koje mogu dovesti do primanja prometne kazne. U ovom blogu fokusirat ćemo se na vrste kazni koje možete dobiti u Nizozemskoj i kako izbjeći ove neugodne situacije. Također ćemo istražiti postupak provjere i plaćanja kazni putem interneta za praktičnije rješavanje ovakvih situacija.

VRSTE PROMETNIH KAZNI U NIZOZEMSKOJ I POVEZANI IZNOSI

Prekoračenje brzine: Jedna od najčešćih prometnih kazni je prekoračenje brzine. Za manje prekršaje (npr. prekoračenje brzine za nekoliko km/h), kazna može iznositi oko 50-100 eura. Međutim, za ozbiljnije prekršaje, kao što je prekoračenje za više od 30 km/h, kazna može doseći 400-500 eura ili čak i više. Također, ako je prekoračenje brzine viši iznos, onda to može privući dodatne sankcije, poput privremenog oduzimanja vozačke dozvole.

Sustav “Traiect controle” (Trajectcontrole) još je jedan mehanizam koji se koristi u Nizozemskoj za nadzor i kontrolu brzine na područjima osjetljivim za sigurnost u prometu. Ovaj sustav sastoji se od mreže kamera za kontrolu postavljenih na nacionalnim i autocestama. Kamere bilježe brzinu vozila na dužem putu, a ne samo na jednoj točki, čime se omogućuje identifikacija vozača koji su u prekršaju duž cijele rute.

Trajectcontrole

Nepropisno parkiranje: U Nizozemskoj su pravila parkiranja stroga. Ukoliko se parkirate na nedozvoljenim mjestima, kazna može biti oko 90-100 eura ili više, ovisno o težini prekršaja. Ako vaše vozilo blokira promet ili je zaustavljeno u naseljenom području gdje je parkiranje zabranjeno, kazne mogu biti i veće.

Prekršaj prolaska kroz crveno svjetlo semafora: Ignoriranje semafora i vožnja kroz crveno svjetlo je ozbiljan i opasan prekršaj. Kazne za ovakvu vrstu prekršaja mogu iznositi oko 200 eura ili više, a u nekim slučajevima vozač može biti podvrgnut i drugim pravnim sankcijama.

Korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje: Razgovor na telefon bez hands-free uređaja ili slanje poruka tijekom vožnje zabranjeno je u Nizozemskoj. Kazne za ovaj prekršaj mogu iznositi oko 230 eura ili više.

Nizozemske vlasti su implementirale specijalizirane kamere za nadzor koje mogu otkriti vozače koji koriste svoj mobilni telefon tijekom vožnje. Ove kamere su dizajnirane da prepoznaju korištenje mobilnih telefona putem algoritama za prepoznavanje objekata i ponašanja vozača.

Kršenje pravila za bicikliste: U Nizozemskoj biciklisti imaju vlastita pravila i u određenim situacijama im se mora dati prednost. Te situacije uključuju križanja s posebnim oznakama za bicikliste, odvojene biciklističke staze i posebne rute, pješačke prijelaze s biciklističkim stazama i ulazak na kružne tokove. Kršenje ovih pravila može izazvati kazne u iznosu od oko 55-100 eura, ovisno o težini prekršaja.

KAKO IZBJEĆI PROMETNE KAZNE U NIZOZEMSKOJ

Traffic signs

Da biste izbjegli prometne prekršaje u Nizozemskoj, važno je poštivati prometna pravila i obratiti pažnju na prometne znakove. Evo nekoliko savjeta kako ostati siguran i izbjeći moguće sankcije:

 • Poštujte ograničenja brzine i prilagodite brzinu prometu i vremenskim uvjetima. Preuzmite aplikaciju Flitsmeister za informacije u stvarnom vremenu o ograničenjima brzine, prometu, fiksnim i mobilnim kamerama za nadzor te policijskim provjerama brzine.
 • Provjerite jeste li parkirali automobil na dozvoljenim mjestima i poštujte prometne oznake za ispravno parkiranje.
 • Zaustavljajte se na crvenim svjetlima i uvijek dajte prednost biciklistima i pješacima.
 • Koristite mobilni telefon samo uz hands-free uređaj ili zaustavite vozilo na sigurnom mjestu ako morate razgovarati telefonom.
 • Unaprijed se informirajte o specifičnim prometnim pravilima u Nizozemskoj i strogo ih slijedite.

KAKO PROVJERITI PROMETNE KAZNE ONLINE U NIZOZEMSKOJ

Ako ste napravili grešku i dobili prometnu sankciju, važno je redovito provjeravati jesu li vam stigle kakve kazne na adresu. Postupak provjere je jednostavan i može se obaviti online.

 • Idite na službenu web stranicu nizozemske prometne policije (Politie.nl) ili Nacionalne agencije za cestovni promet (RDW.nl).
 • Potražite odjeljak posvećen provjeri prometnih kazni ili izravno unesite “Provjeri kazne u prometu Nizozemska” u tražilicu.
 • Ispunite potrebne podatke, poput registracijskog broja vozila i broja dosijea kazne.

Ako postoji neka kazna povezana s vašim vozilom, prikazat će se na zaslonu.

KAKO PLATITI PROMETNE KAZNE U NIZOZEMSKOJ PREKO CJIB-A

Ako ste primili prometnu kaznu u Nizozemskoj, postupak plaćanja je pojednostavljen i praktičan zahvaljujući platformi Nacionalnog centra za prometne sankcije (Centraal Justitieel Incassobureau – CJIB). CJIB je tijelo odgovorno za upravljanje i naplatu prometnih kazni u Nizozemskoj. Evo koraka za plaćanje kazne:

 • Posjetite web stranicu CJIB-a: Kako biste započeli postupak plaćanja, pristupite službenoj web stranici CJIB-a ovdje.
 • Potražite opciju plaćanja: Na glavnoj stranici web stranice pronaći ćete odjeljak posvećen plaćanju. Ovo bi moglo biti nazvano “Plaćanje online” ili “Plaćanje kazne”.
 • Identificirajte potrebne informacije: Prije nego što krenete dalje, pobrinite se da imate potrebne informacije za plaćanje. Trebat će vam registracijski broj vozila i broj kazne.
 • Autentifikacija putem DigID-a: Da biste pristupili online usluzi plaćanja, bit će vam zatraženo da se autentificirate putem DigID-a. DigID je elektronički sustav autentifikacije koji se koristi u Nizozemskoj kako bi se zaštitili osobni podaci i osiguralo da samo ovlaštene osobe imaju pristup online vladinim uslugama.
 • Popunite podatke za plaćanje: Nakon prijave, bit ćete preusmjereni na obrazac za plaćanje. Unesite tražene podatke, poput registracijskog broja vozila i broja kazne.
 • Odaberite način plaćanja: Odaberite željeni način plaćanja i pobrinite se da imate dovoljno sredstava za izvršenje transakcije. Primit ćete potvrdu da je plaćanje uspješno izvršeno.
Rokovi plaćanja su strogi, stoga se pobrinite da izvršite plaćanje prije datuma dospijeća navedenog u kaznenom pismu. Inače, mogu se primijeniti dodatne sankcije, poput povećanja iznosa kazne.
DigiD
Traffic fines

ZAKLJUČAK

U zaključku, u Nizozemskoj je važno poštivati prometna pravila kako biste izbjegli prekršaje i sankcije, i tako doprinijeti sigurnosti na cestama. Među najčešćim kaznama su prekoračenje brzine, nepropisno parkiranje, prolazak kroz crveno svjetlo, korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje i nepoštivanje pravila za bicikliste.

Za provjeru i plaćanje kazni, vozači mogu koristiti platformu CJIB, koja pruža jednostavan i praktičan način za online plaćanja. Prilikom putovanja na cestama, važno je biti odgovoran i poštivati prometne zakone kako biste uživali u sigurnoj i bezbrižnoj vožnji.

Tražite posao u Nizozemskoj? Pogledajte naše dostupne poslove i prijavite se sada.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland