SINTERKLAAS, BOŽIĆ I NOVA GODINA U NIZOZEMSKOJ

Ako privremeno radite u Nizozemskoj, vjerojatno ćete se tijekom blagdana vratiti kući kako biste proveli zimske praznike sa svojom obitelji i najdražima. Tradicionalna hrana, glazba i zabava, običaji i tradicije s kojima smo odrasli mnoge od nas dozivaju natrag kući za praznike. Međutim, ako ostanete u Nizozemskoj za blagdane, možda će biti zanimljivo znati kako Nizozemci provode zimske praznike i kakvo je vrijeme u Nizozemskoj.

VRIJEME U NIZOZEMSKOJ TIJEKOM ZIME

U Nizozemskoj, se u posljednjih trideset godina drastično smanjio broj dana kada pada snijeg. U razdoblju od 1961./1990. prosječno je bilo 33 sniježna dana u nizozemskoj zimi. U razdoblju od 1991./2020. bilo je samo 20 dana kada je padao snijeg, a u 2021. godini bilo je svega 15 takvih dana. Dakle, ako želite provesti zimske praznike na snijegu, Nizozemska nije pravo mjesto za vas. Mnogi Nizozemci uživaju snijegu u drugim zemljama, pri čemu je skijanje vrlo popularno među njima. Milijun Nizozemaca ide na skijanje svake godine, dok 60-65% njih preferira otići u Austriju.

Druga omiljena aktivnost Nizozemaca je klizanje, po mogućnosti na prirodnom ledu. Svake godine mnogi Nizozemci se nadaju da će vani biti dovoljno hladno kako bi se organizirao maraton od gotovo 200 kilometara na prirodnom ledu kroz 11 gradova (Elfstedentocht na nizozemskom jeziku). Za to, led mora biti debeo barem 15 centimetara. Zbog toga je ovaj maraton do sada organiziran samo 15 puta, prvi put 1909. godine. Caǩ i bez ovog maratona, mnogi Nizozemci svih dobnih skupina obuku klizaljke i odlaze klizati koliko god je to moguće.

SINTERKLAAS

Pepernoten en chocolade letters

Zimski praznici započinju s Sinterklaasom, godišnjim praznikom koji se slavi 5. prosinca. Sinterklaas stize u Nizozemsku prve subote nakon 11. studenog. Od tog dana djeca mogu stavljati svoje cipele napolju kako bi im Sinterklaas mogao ostaviti darove u njima. Petog prosinca, na ‘pakjesavond’, Sinterklaas posjećuje djecu i donosi im poklone. Odrasli takđer mogu dobiti poklone, obično anonimno, nakon što izvuku na štojnicama ime osobe za koju bi trebali kupiti poklon. Tradicija je napisati smiješnu pjesmu koja karakterizira osobu koja prima poklon i/ili zamotati poklon na određeni način (iznenađenje na nizozemskom). Na primjer, navijač nogometa može dobiti svoj poklon u kartonskoj lopti za nogomet od osobe koja ga daruje. Stoga je potrebna kreativnost.

Na pakjesavond se pjevaju posebne pjesme i jede mnogo slatkih zalogaja, kao što su pepernoten (od raženog brašna s medom i anisom), čokoladne figurice, marcipan, marshmallows i mnoge druge slatkiše.

BOŽIĆ U NIZOZEMSKOJ

Božić se slavi 25. i 26. prosinca kao prvi i drugi dan Božića. Obično se slavi u krugu obitelji, s puno hrane i darova. Za božićni doručak Nizozemci poslužuju Kerststol (vrsta kruha s tijestom od badema i grožđicama), turban (okrugli kolač), kekse ili čokoladu u obliku božićnog vijenca, a za djecu crvene i bijele štapove, Djeda Mraza od čokolade ili kućicu od medenjaka.

Za večeru Nizozemci obično imaju puretinu, lungić, roladu i čuperke krumpira ili gurmanski, gdje sami birate povrće i meso te ih sami pržite u maloj tavi za stolom.

Gourmetten
Adventskalender

Na Božić i oko njega pije se čokoladno mlijeko sa šlagom ili kuhano vino. Pogotovo ako ste vani, na nekom od brojnih božićnih sajmova, i želite se malo ugrijati. Na tim tržnicama možete kupiti božićne artikle, postoje štandovi s hranom, a grad je ukrašen svjetlima.

Od prvog prosinca svaki dan možete otvoriti adventski kalendar. 24 dana otvara se pretinac kartonske kutije u kojem se nalaze darovi poput čokolade, kozmetičkih proizvoda, čajeva ili posebnog piva, ovisno o temi odabranoj pri kupnji adventskog kalendara.

DOČEK NOVE GODINE U NIZOZEMSKOJ

Nizozemci Novu godinu zovu Stara i Nova (oud en nieuw na nizozemskom). Najpoznatiji novogodišnji zalogaj je… krafna. Već u studenom u svakom gradu možete pronaći barem jedan štand na kojem se prodaju krafne, peciva s jabukama i peciva s jabukama.

Doček Nove godine obično se provodi s obitelji i/ili prijateljima, uz nazdravljanje šampanjcem u 00:00 i ispaljivanje petardi i vatrometa.

Svake godine mnogi Nizozemci gledaju novogodišnju konferenciju 31. prosinca. U ovoj kazališnoj predstavi godinu zabavlja poznati kabaretski umjetnik. 1. siječnja mnogi se kupaju u moru ili jezeru kako bi dočekali Novu godinu. To se organizira na stotinama mjesta, a najpopularnije je more u Scheveningenu.

Fireworks in Amsterdam

ZAKLJUČAK

Nizozemci imaju različite običaje i tradicije za provođenje praznika i zime. Omiljeni su dobra hrana i posebne zimske slastice, klizanje na ledu, božićni sajmovi i krofne. Sinterklaas, Božić i Nova godina provode se s obitelji i prijateljima, a Nova godina se dočekuje vatrometom, šampanjcem i hladnim uranjanjem u vodu.

Želite li živjeti u Nizozemskoj i proslaviti zimske praznike na nizozemski način?

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland