KAKO SE PRIJAVITI ZA DJEČJI DODATAK U NIZOZEMSKOJ

Ako ste roditelj u Nizozemskoj, možda imate pravo na dječji dodatak koji vam može pomoći u pokrivanju troškova odgoja vaše djece. Dječji doplatak je financijska potpora koju pruža nizozemska vlada za pomoć obiteljima s troškovima podizanja djece do 18. godine. U ovom blogu objasnit ćemo kako se prijaviti za dječji doplatak u Nizozemskoj.

1. PROVJERITE DA LI ISPUNJAVATE SVE KRITERIJE ZA DJEČJI DODATAK

Prije nego što započnete postupak podnošenja zahtjeva, trebali biste provjeriti imate li pravo na dječji doplatak. Općenito, možete podnijeti zahtjev za dječji doplatak ako živite ili radite u Nizozemskoj i imate djecu mlađu od 18 godina. Postoje neke iznimke, stoga je dobro provjeriti web stranicu Ureda za dječji doplatak (SVB) za detaljnije informacije.

Da biste podnijeli zahtjev za dječji doplatak u Nizozemskoj, morate ispuniti određene uvjete. Evo nekih od ključnih zahtjeva:

 • Morate živjeti ili raditi u Nizozemskoj: ako niste nizozemski državljanin ili ako nemate državljanstvo druge zemlje EU-a ili EGP-a ili Švicarske, morate imati valjanu boravišnu dozvolu ili radnu dozvolu.
 • Morate imati djecu mlađu od 18 godina: međutim, postoje neke iznimke od ovog pravila. Na primjer, ako je vaše dijete još uvijek u redovitom školovanju ili obuci nakon 18. godine, još uvijek možete imati pravo na dječji doplatak.
 • Vaše dijete mora imati broj građanske službe (BSN): ako je vaše dijete rođeno u Nizozemskoj, automatski će dobiti BSN. Ako je vaše dijete rođeno izvan Nizozemske, morat ćete podnijeti zahtjev za BSN za njega.
 • Vaše dijete mora biti pod vašom skrbi: ako vaše dijete živi s nekim drugim, kao što je baka i djed, možda i dalje imate pravo na dječji doplatak, ali ćete morati dati dodatne informacije.
 • Morate imati nizozemski bankovni račun: ovo je mjesto gdje će SVB položiti vaše isplate dječjih doplataka.
 • Morate dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Osim ovih zahtjeva, postoje neki drugi čimbenici koji mogu utjecati na vaše pravo na dječji doplatak, kao što su vaš prihod i broj djece koju imate. Dobro je provjeriti web stranicu SVB za detaljnije informacije o zahtjevima za dječji doplatak u Nizozemskoj.

2. PRIKUPITE POTREBNE DOKUMENTE

Da biste podnijeli zahtjev za dječji doplatak u Nizozemskoj, morat ćete priložiti određene dokumente, uključujući:

 • Vaš osobni dokument, poput putovnice ili nizozemske osobne iskaznice
 • Rodni list ili putovnicu vašeg djeteta
 • BSN vašeg djeteta
 • Broj bankovnog računa na vaše ime

Obavezno provjerite posebne zahtjeve za dokumentaciju za vašu situaciju, jer bi dodatni dokumenti mogli biti potrebni na temelju vaših osobnih okolnosti.

Woman on a laptop

3. PODNESITE PRIJAVU

Nakon što ste prikupili sve potrebne dokumente, možete predati svoju prijavu. To možete učiniti online ili tako da ispunite papirnati obrazac i pošaljete ga SVB-u.

Da biste podnijeli zahtjev za dječji doplatak online, morat ćete otvoriti račun na SVB. Evo koraka koje morate slijediti:

 • Idite na odjeljak “Moj SVB” na websajtu i kreirajte račun.
 • Nakon što napravite račun, morat ćete dati podatke o sebi i svom djetetu, kao što su vaše ime, adresa i BSN vašeg djeteta.
 • Također ćete morati učitati sve potrebne dokumente, poput rodnog lista ili putovnice vašeg djeteta.
 • Nakon što pošaljete svoju prijavu, primit ćete potvrdni e-mail.

Ako radije podnosite zahtjev za dječji doplatak ispunjavanjem papirnatog obrasca, možete preuzeti obrazac sa SVB ili zatražiti da vam se pošalje obrazac. Evo koraka koje morate slijediti:

 • Ispunite obrazac svojim osobnim podacima i podacima o djetetu.
 • Prikupite sve potrebne dokumente, poput rodnog lista ili putovnice vašeg djeteta.
 • Pošaljite obrazac i dokumente poštom u SVB.
 • Nakon što prime vašu prijavu, primit ćete pismo potvrde.

Svoju prijavu možete poslati SVB-u na sljedeću adresu:

Sociale Verzekeringsbank (SVB), Postbus 357, 1180 AJ Amstelveen, The Netherlands

4. PRIČEKAJTE ODLUKU

Nakon što podnesete zahtjev za dječji doplatak u Nizozemskoj, morat ćete pričekati odluku SVB-a. Duljina vremena potrebnog za obradu vaše prijave može varirati, ali općenito možete očekivati da ćete primiti odluku u roku od osam tjedana.

Tijekom razdoblja obrade, SVB vas može kontaktirati kako bi zatražio dodatne informacije ili dokumente koji potkrepljuju vašu prijavu. Ako primite takav zahtjev, pobrinite se da informacije dostavite odmah kako biste izbjegli kašnjenja u obradi vaše prijave.

Ako niste primili odluku u roku od osam tjedana od podnošenja zahtjeva, možete kontaktirati SVB za ažuriranje statusa vašeg zahtjeva.

Ako je vaša prijava odobrena, od SVB-a ćete dobiti pismenu obavijest o odluci. Obavijest će također sadržavati detalje o iznosu naknade na koju imate pravo i koliko često će se naknada isplaćivati.

Ako vaša prijava bude odbijena, SVB će vas pismeno obavijestiti o razlozima odbijanja. Imat ćete pravo žalbe na odluku ako se ne slažete s razlozima za odbijanje.

Općenito, važno je biti strpljiv i informiran tijekom čekanja na odluku o zahtjevu za dječji doplatak. Podnošenjem svih potrebnih dokumenata i brzim odgovaranjem na sve zahtjeve za dodatnim informacijama, možete osigurati da vaša prijava bude obrađena što je brže moguće.

A picture of a mother and daughter

ZAKLJUČAK

Podnošenje zahtjeva za dječji doplatak u Nizozemskoj relativno je jednostavan postupak, ali zahtijeva pažljivu pripremu i obraćanje pažnje na detalje. Razumijevanjem uvjeta za ispunjavanje kvaliteta, prikupljanjem potrebne dokumentacije i podnošenjem potpune i točne prijave, možete povećati svoje šanse za primanje naknada na koje vi i vaša obitelj imate pravo.

Važno je napomenuti da se specifični zahtjevi i postupci za podnošenje zahtjeva za dječji doplatak u Nizozemskoj mogu razlikovati ovisno o vašim osobnim okolnostima, stoga je uvijek dobra ideja istražiti i potražiti smjernice od SVB-a ili pravnog stručnjaka ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumice.

Tražite posao u Nizozemskoj? Pogledajte našu ponudu dostupnih poslova i prijavite se u nastavku.

PRIVACYBELEID

ALGEMENE VOORWAARDEN

088 144 4444

AANMELDEN VOOR DE NIEWSBRIEF

© 2024 Eastmen Human Resource B.V

Papendorpseweg 99 building A

3542 AD Utrecht

Nederland